Ospa, onze grootste leverancier en waar wij geautoriseerd dealer van zijn, heeft al jaren een voortrekkersrol op het gebied van klimaatbescherming. Sinds 1 januari is een nieuwe mijlpaal bereikt: Ospa is namelijk het eerste bedrijf in de branche dat klimaatneutraal is.

Al meer dan 10 jaar ligt de focus op de ontwikkeling van energiezuinige zwembadwaterbehandelingssystemen. Hierin is al enorm veel bereikt. Denk aan het befaamde BlueControl-systeem en energie-geoptimaliseerde filtersystemen en pompen.

Daarom heeft Ospa besloten om vanaf 1 januari 2021 haar bedrijf klimaatneutraal te maken. Dat betekende eerst de eigen Co2 footprint bepalen en daarna nadenken over de te nemen maatregelen. Hiervoor hebben ze het duurzaamheidsadviesbureau “Focus Future” ingeschakeld. De primaire focus ligt op de niveaus van vermijding, vermindering en compensatie.

“We hebben ingezien dat we klimaatverandering alleen effectief kunnen tegengaan door vrijwillig de uitstoot te verminderen. We stemmen onze acties daarop af. “

Stefan Pauser, Ospa zwembadtechniek

“Vandaag heeft iedereen het over de opwarming van de aarde en over de Co2 voetafdruk. Terecht, zoals we denken. Maar alleen praten is niet meer genoeg. Het is tijd om in actie te komen. ”

Michael Pauser, Ospa zwembadtechnologie

Duurzaamheid vereist toewijding

Dankzij getroffen reductiemaatregelen van de afgelopen jaren heeft Ospa de Co2-uitstoot met ongeveer 15% per jaar kunnen verminderen. Met de in 2016 gebouwde PV-installatie met 180 kWh / piekvermogen produceert Ospa ongeveer 30% van de elektriciteit zelf. En door volledig over te schakelen op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is een reductie van nog eens 10% te realiseren.

Voor een productiebedrijf zoals Ospa is het echter niet mogelijk al het energieverbruik te vermijden. Als verdere maatregel lag de focus daarom op het compenseren door middel van gecertificeerde Co2-certificaten. Daarom steunt Ospa een bosproject in Peru dat is gecertificeerd onder het gezag van de Verified Carbon Standard en een waterproject in Oeganda dat is gecertificeerd door CER onder het gezag van de Verenigde Naties.

Wels Techniek is daarom trots, partner en geautoriseerd dealer te zijn van Ospa, die ook qua milieubescherming en duurzaamheid leidend is!